Najnovije

TURCI I DALJE NE ODUSTAJU OD SVOG PAKLENOG PLANA: Sve više sirijskih militanata se šalje na poznato ratište

Turska još uvek regrutuje sirijsku vojsku za borbu u Libiji, izvestila je 21. februara Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Erdogan (Foto: Sajt predsednika Turske)

U izveštaju, nadzorna grupa sa sedištem u Londonu rekla je da Ankara nastavlja da ignoriše unutarlibijski sporazum postignut 23. oktobra 2020. godine. U sporazumu se navodi da bi svi strani borci trebalo da napuste zemlju u roku od tri meseca. Rok se završio 23. januara. Međutim, militanti koje podržavaju Turci i dalje su u Libiji.

- Plaćenici koje je turska vlada poslala da služe njenim interesima u Libiji i dalje su tamo i njihov povratak je i dalje neizvestan - navodi se u izveštaju SOHR-a.

- Suprotno tome, u Siriji se kontinuirano vrbuju operacije regrutiranja kako bi se militanti poslali u Libiju - dodato je u saopštenju.

Prema nedavnim izveštajima SOHR-a, Turska je poslala više od 18.000 sirijskih militanata u Libiju od 2019. godine. Mnogi su se vratili. Međutim, hiljade ih je i dalje tamo.

Sirijski militanti koje podržava Turska pomogli su snagama lojalnim Vladi nacionalnog rekorda da odbiju veliki napad Libijske nacionalne vojske na glavni grad Tripoli. Štaviše, učestvovali su u nizu napada tokom kojih su vladine snage zauzele ključna područja na severozapadu i zapadu Libije.

Situacija je takva da je Libija trenutno stabilna. Libijski Forum za politički dijalog izabrao je 5. februara novo predsedničko veće pod nadzorom UN-a.

Uprkos nedavnom napretku u libijskom mirovnom procesu, Turska neće zaustaviti svoju intervenciju u zemlji. Ankara želi da uspostavi stalne baze za svoje snage u zapadnoj Libiji i na njenoj obali, prema informacijama iz nekoliko izvora.

U slučaju rata, Rusija i Belorusija će rasporiti NATO na pola. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: South Front

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA