Najnovije

OSTVARIO SAN: Srbija ispred Kine po broju zaraženih i umrlih

Jesenas, tačnije 16. novembra, ostvario mu se veliki san. Nadmašio je svog starijeg brata: Srbija je po broju zaraženih prevazišla najmnogoljudniju zemlju na svetu, Kinu. I nastavila da krupnim koracima grabi ka vrhu tabela koje se prikazuju na internetu (worldometers, Wikipedia, Coronavirus Pandemic: Real Time Dashboard...). Beše mu to malo, pa je već 1. decembra broj zaraženih u Srbiji udvostručen.

Vučić (Foto: predsednik.rs)

Piše: Petar Bošnjaković, doktor tehničkih nauka, profesor u penziji

Pre isteka prve polovine meseca marta ove godine, Srbija je (sa preko pola miliona zaraženih) dospela na 35. mesto liste koja sadrži 219 zemalja i teritorija. Bila je takoreći odmah iza Bangladeša (koji ima oko 24 puta više stanovnika), a iza nje Austrija. Pretekla je i Japan (koji ima samo 18 puta više stanovnika).

Nedavno, tačnije 11. marta 2021. ostvaren je novi značajni rezultat. Srbija je pretekla Kinu i po zvaničnom broju umrlih. Iako se to, nezvanično, desilo znatno ranije. Naime, još krajem juna prošle godine Balkanska istraživačka novinarska mreža (BIRN) objavila je rezultate istraživanja podataka srpskog informacionog sistema kovid19 (onih u koje je imala uvid). Zvanično, do prvog juna 2020. godine umrlo je 244 pacijenata, a BIRN je utvrdio 632. To je podstaklo raspravu na internetu.

Matematičari su se poslužili statistikom i utvrdili da su podaci za "izborni mesec" jun statistički malo verovatni. Bilo je mnogo primedbi na ovakav "statistički pristup". To nije čudno. Matematičare malo ko razume. A oni su samo konstatovali da, pošto su u pitanju slučajni procesi, postoji i verovatnoća da je ovakav niz događaja nastao slučajno.

Ali statistički testovi pokazuju da je verovatnoća za tako nešto manja od 1 odsto. Sprovedena je analiza koja je pokazala da podaci nisu samo netačni, već su najverovatnije "ručno" modifikovani. Uzalud su matematičari dali grafički prikaz podataka za 27 drugih zemalja i ukazivali da ni jedan nije kao u Srbiji. Štablije su i dalje isticale da je stanje u ovoj zemlji samo potvrda jedinstvenosti strategije koja se sprovodi. Nažalost, to je tačno. Jer stvarno stanje je stvarno bilo užasno, već tada.

U jesen, tokom 22 dana oktobra registrovane su samo dve vrednosti: deset jedinica i dvanaest dvojki. Ni jedna nula, ni jedna trojka. Da je Luis Kerol živ, napisao bi nastavak svog bestselera: "Alek u zemlji čuda".

A onda su vrednosti počele da ubrzano rastu. Prvog decembra registrovano je 7.999 novozaraženih (ukupno 183.437). Tri dana kasnije registrovan je i maksimum dnevnog povećanja broja umrlih 69. Umrlih je tada ukupno bilo 1.834 (čudne li igre brojeva!).

Pre deset dana doktor fizike je naučno dokazao da je Srbija jedinstvena. Izračunao je da je verovatnoća da 30 dana za redom broj umrlih bude od 13 do 17 (kao što je zvanično konstatovano) jednaka jedan prima tri milijarde. To će verovatno biti zapisano u analima statistike. Kad hoće, njemu i njima ništa nije nemoguće.

DŽaba matematika i fizika, džaba lekari i podaci Zavoda za statistiku, jer vlastodršci se razumeju samo u račun sa devizama.

A što je najgore, dijagram ukupnog broja umrlih pokazuje da je kriva daleko od zasićenja. Istorija se ponavlja?

Nema veze. Frizeri će to da doteraju.

Prošlo je 17 godina od martovskog pogroma, a proterani Srbi i dalje u svom sećanju jasno vide svaki trenutak tog zločina. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: direktno.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA