Najnovije

Evo zašto je NATO napao Jugoslaviju

Izjava nemačkog ambasadora Tomasa Šiba da je bombardovanje bilo opravdano kako bi se Srbi sprečili da počine genocid nad Albancima, ponovo je pokrenula niz reakcija i aktuelizovala pitanje u kome se sabira sva politička naivnost i neznanje našeg naroda: Zašto su nas bombardovali?

NATO bombardovanje (Foto: Jutjub)

Piše: D. Novaković 

Srbi često ne shvataju političke i istorijske procese oko njih, pa raspravljaju o nepravdi koja nam je naneta, pravu i pravednosti, tražeći razloge za nesreću koja ih je snašla, a samo dodatno viktimizujući sebe. 

Politika, istorija, život, ne poznaju termine kao što su principi, pravda, pravednost, pa čak ni neki određeni smisao. Naša rasprava otišla je u smeru da li je agresija na Srbe bila nepravda. I za nas to ona jeste, ali za Nemce, Engleze, Amerikance i ostale učesnike zločina, ona to nije. Mi tražimo objašnjenja, pravdu, empatiju, emocije, definicije. To je suštinski odraz nemoći. Moćni tvore istoriju i sprovode pravdu, svoju pravdu.

Od kad je sveta i veka, jači napada slabijeg. Napada da mu otme ono što ima, porobi, opljačka, trajno eksploatiše ili jednostavno, napada da bi demonstirao silu.

Razlog zbog kog je NATO izvršio agresiju na Srbe je jednostavan - bili su jači i moćniji. To je otprilike kraj objašnjenja. Za Srbe pomalo razočaravajuće. Nema velikog cilja, nema drevne zavere i namere, nema masona, iluminata i Komiteta 300 sa tajnim hiljadugodišnjim planovima protiv Srba.

Napali su nas zato što su bili jači. Uradili su to 1999, 1941, 1914, uradili su to da bi svoje blagostanje gradili na eksploataciji naše krvi i teritorije ili prostog pokazivanja sile kojom ovaj, geostrateški važan, prostor drže pod kontrolom, dok se mi još uvek zamajavamo nekakvim velikim apstraktnim pričama. Uradiće to opet kada bude prilike.

Da smo mi bili jači, ne bi nas napali. Da smo imali čime da se branimo, ne bi krenuli na nas.

Peta kolona

Nikada se moderni krstaši nisu zaleteli ni na koga, za koga postoji naznaka žestokog vojnog odgovora - Iran ili Severnu Koreju npr. Zašto? Zato što su naučili lekciju u Vijetnamu.

Ali šta razlikuje Iran, Severnu Koreju ili Vijetnam od Jugoslavije, Iraka, Avganistana, Libije ili Sirije? Iako ova potonja ima poprilično silnu armiju.

Sve Zapadu neosvojive tvrđave nemaju petu kolonu. Gde god se nađu petokolonaši kampanja prolazi uspešno. Ubrzo dobijate demokratiju, a zauzvrat dajete svoje resurse.

U Vijetnamu su samo zbog sumnje za saradnju sa Amerima ubijali i osumnjičenog i čitavu njegovu familiju, za svaki slučaj, da se ne bi neko kasnije svetio. Tako su na dobar način demotivisali saradnike okupatora. Jeli su korenje i prolivali krv godinama, ali su ipak Jenkije poslali kući.

Kod nas, ne da je bilo pete kolone, nego su ovde redovi za saradnike stranaca kao za vakcinaciju. Da se otvori konkurs, američki i britanski ambasadori bi intervjuisali zainteresovane mesec dana po 24 časa. U pomoć bi možda pozvali i Šiba, a red bi bio od Kneza Miloša do ambasade na Dedinju. Mada, deluje da su mesta popunjena, od građanerske ekipe do lažnih nacionalista koji ulaze na zadnja vrata stranih diplomatskih predstavništava. Sve ih je više, čekaju priliku - Srbija ne sme imati svoju politiku i ne sme biti naoružana.

Napali su nas zato što su bili jači. Da smo imali čime da se branimo, ne bi nas napali, ali nije sve u S-300, ima nešto i u ljudskom materijalu.

Ruski eksperti objasnili principe rada PVO sistema, ali i probleme koje mogu imati Turci! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS