Najnovije

DOKAZI POSTOJE: Umiremo od osiromašenog uranijuma koji je NATO na nas bacao 1999.

NATO pakt je na Srbiju, Crnu Goru, i Republiku Srpski bacio više od deset tona osiromašnog uranijuma, od poseldica tog oružja do danas je oboleleo 70.000 ljudi, a umrlo je preko 50.000. 

Vuk Stanić i Radomir Kovačević (Foto: Pravda)

- Cilj NATO pakta bio je da uništi Srbe na ovom prostoru, izjavio je toksikolog dr. Radomir Kovačević u intervju za novosadsku televiziju Kanal 9, emisiju možete pogledati večeras u 19 časova preko kablovskih operatera SBB na kanalu 342 i IPTV na kanalu 536.

Prema rečima Vuka Stanića novinara koji je intervjuisao Kovačevića, naša država do danas nije ozbiljno pristupla tužbi protiv NATO pakta, a osnov za tužbu definitivno postoji tvrdi Stanić.

- Istražna komisija italijanskog parlamenta objavila je zaključak u kojem se navodi da „postoji jasna veza između izlaganja osiromašenom uranijumu i obolevanja od najtežih bolesti italijanskih vojnika koji su bili u misijama na Kosovu, u Bosni, Iraku i Avganistanu, kaže Stanić za Pravdu. Prema njegovim rečima pored stava koji je zauzeo Italijanski parlament postoje i presude tamošnjih sudova u kojima je takođe konstatovana veza između izlaganja osiromašenom uranijumu i obolevanja od raka. Našoj redakciji on je prosledio i deo dokumentacije nemačke vojske koji do sada u Srbiji nije objavljivan, a koji ekskluzivno možete videti u prilogu ovog teksta. U pitanju je uputstvo koje je štampala nemačka vojna obaveštajana služba, koje vojnicima daje uputstva i kako da se ponašaju u području kontaminiranom od municije sa osiromašenim uranijumom.  

- Nemački novinar Uve Kruger je u knjizi „Mainungsmacht“ pisao o štetnosti koju je na Balkanu napravila municija sa osiromašenim uranijumom i knjiga je izazvala reakcije tamošnjih političara, priča Stanić. 

Na internetu se mogu pronaći slike dece iz Iraka koja su se rodila sa deformitetima. U prilogu teksta objavljujemo sluku majke sa deformisanim novorođenčetom.  Više desetina hiljada dece rođenih sa ovakvim deformitetima sahranjeno je na velikom groblju u Iraku.  U večarašnjoj emisiji na kanalu devet Kovačević će ekskluzivno pričati i o detetu koje se u Srbiji rodilo sa sličnim problemom. 

Osim na Kanalu devet emisija će biti dostupna javnosti i na jutjubkanalu Fajter.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA