Najnovije

ŠPIJUNI SU PROBILI SIGURNOST TURSKOG POMORSKOG PROGRAMA! Uhapšeno devet osoba, radili za stranu agenciju!

U Turskoj je privedeno devet osoba zbog optužbi za špijunažu, "posebno u vezi s turskim pomorskim programima".

Turska mornarica. (Foto: tsk.tr)

Prema informacijama, uhapšeni su ljudi povezani sa turskom Agencijom za javne nabavke, predsedništvom odbrambene industrije, penzionisanim i vršiocem dužnosti pukovnika, major i tri osobe iz privatnog industrijskog sektora.

Osumnjičeni za špijunažu privedeni su po nalogu istražnih tužilaca iz glavnog tužilaštva zemlje istražujući nekoliko slučajeva špijunaže i pokušaj puča protiv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Svih devet osoba optuženo je za industrijsku špijunažu u odbrambenoj industriji. Prema istražnim vlastima u Turskoj, oni su stranim agentima pružali informacije o pomorskim programima zemlje, ali nije precizirano kojoj su agenciji ili vladi pripadali.

Pritvor devet novih špijuna rezultat je akcije započete u januaru ove godine kada su turske vlasti pritvorile ljude osumnjičene za šemu prevare. Policajci su utvrdili da su prevare uključivale neke vojne sporazume u istragu, što je zainteresovalo istražitelje da nastave u tom pravcu.

Tako su krajem marta turske vlasti privele 26 osoba osumnjičenih za industrijsku špijunažu u turskoj odbrambenoj industriji. Istražitelji kažu da 26 članova pripada terorističkoj grupi povezanoj s muslimanskim sveštenikom Fethulahom Gulenom.

Ankara je već osnovala komisiju za istragu slučajeva špijunaže i pomogne vojnom tužilaštvu.

Komisiju čine stručnjaci iz mornarice, ministarstva odbrane i glavnog tužilaštva. Prema izveštajima turskih medija, Ankara priprema zakon kojim će izreći oštrije kazne osumnjičenim i dokazanim špijunima u odbrambenoj industriji zemlje. Trenutno su dokazani industrijski špijuni osuđeni na kaznu zatvora do 10 godina.

Kineska raketa pada na zemlju, niko ne zna gde bi mogla da udari! Više o tome OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA