Najnovije

ISTORIČARI O SPORNOM IZRAELSKOM TEKSTU O JASENOVCU: Revizonizam i ruganje žrtvama

Članak objavljen na internet stranici izraelskog lista DŽeruzalem post pod nazivom "Ovo sramotno ruganje Holokaustu mora odmah prestati", posle reakcije Muzeja žrtava genocida je uklonjen. Stavovi autora izneti u tekstu izazvali su reakcije i u susednoj Hrvatskoj. Istoričari ih ocenjuju kao još jedan pokušaj relativizacije karaktera koncentracionog logora u Jasenovcu i broja žrtava.

Jasenovac (Foto: Jutjub)

Objavljen, pa četiri dana kasnije i uklonjen, tekst autora Davida Goldmana na portalu izraelskog lista DŽeruzalem post još jednom je potvrdio da su, iako je prošlo osam decenija, stradanja u Jasenovcu i dalje otvorena tema.

Za australijskog novinara, broj žrtava najvećeg koncentracionog logora je predimenzioniran.

"Godine 1980. Jugoslavija je preimenovala Jasenovac u 'Aušvic na Balkanu', u ciničnom pokušaju da iznudi novac iz Zapadne Nemačke, pri čemu je broj poginulih logoraša kasnije povećan na 59.000, zatim na 72.000, 77.000 , 99.000, 250.000 i sve do 800.000 žrtava, poput neke jezive igre 'genocidnog binga'", navodi Goldman u svom tekstu.

Autorski tekst istoričara Dejana Ristića analizira upravo uklonjene Goldmanove navode.

"U tom tekstu se navodi da je ukupan broj žrtava u Jasenovcu svega između 2.500 i 4.500 lica. Da Srbi i Srbija u kontinuitetu zloupotrebljavaju Holokaust kako bi veštački, lažno povećavali, mnogostruko povećavali broj svojih žrtava, ne samo u Jasenovcu nego u čitavoj Jugoslaviji u Drugom svetskom ratu. Dakle, u pitanju je jedan sramotan, skandalozan, nedopustiv, i potpuno revizionistički tekst", ističe Ristić.

Autor se na početku teksta poziva na gostovanje hrvatskog istoričara Iva Goldštajna na tamošnjem javnom servisu. Otuda reakcija i istoričara iz Zagreba.

"On [Goldman] dovodi u pitanje taj popis žrtava koji se desetljećima radi vrlo studiozno u Spomen području Jasenovac i gde u ovom trenutku postoji imenom i prezimenom 83.145 žrtava i taj popis se svakodnevno dopunjuje. To su osnovne činjenice koje o Jasenovcu treba reći, ovaj članak to ne čini, nego upravo muti vodu i ide naruku određenim krugovima sa bilo koje strane", upozorava Ivo Goldštajn.

Stranu zauzima i Spomen-područje Jasenovac.

"Očito je nepoznavanje teme o kojoj piše, a zaključke donosi na osnovi neznanstvenih izvora. U čudnom izokretanju činjenica, Goldman u svojim tekstovima optužuje pojedince i ustanove za 'ruganje holokaustu‘, a na kraju je upravo on taj koji dovodi u pitanje žrtve te se na taj način ruga žrtvama", navodi se u saopštenju.

Relativizacija broja žrtava – tako se tekst ocenjuje i u Beogradu i u Zagrebu.

Ipak, saglasni su oni koji analiziraju taj odnos, bilo kakve polemike ne doprinose njegovom unapređenju.

"Taj niz uzajamnih optuživanja, ne samo općenito nego konkretno, što se Jasenovca tiče, trebao bi prestati", poručuje Goldštajn.

Dejan Ristić napominje da sporni tekst može da izazove veoma loše posledice, uznemirenje javnosti i u Srbiji i među srpskim narodom, ali i kod Izraelaca koji, kako kaže, dobro znaju šta se dešavalo u Jasenovcu tokom Drugog svetskog rata.

Na pokušaj prekrajanja istorije Drugog svetskog rata, a posebno na one koji imaju cilj umanjivanje i relativizaciju njegovih tragičnih posledica, Muzej žrtava genocida će, poručuju, i ubuduće reagovati.

Šta je patrijarh Porfirije rekao nemačkom ambasadoru, pročitajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA