Najnovije

EMIL VLAJKI: Kraj Dodikove vladavine (2)

Izraz “kupiti mačka u vreći” obično koristimo kad nas netko prevari prilikom kupovine i umjesto nečega što vam je potrebno bez vašeg vam znanja podvali neispravan ili bezvrijedan predmet. Ovaj bi izraz, primjerice, bio primjenjiv da naručite novi iPhone, a umjesto njega poštom dobijete zapakiranu ciglu. Porijeklo ovog izraza ponešto je doslovno. Još u srednjem vijeku trgovci koji su na sajmu prodavali praščiće ponekad bi umjesto mlade svinje u vreću strpali mačku koja bi se, uplašena, u vreći ritala slično svinjčetu.

Piše: Emil Vlajki

Ima više vrsta „obojenih revolucija“. One se najčešće aranžiraju prilikom nacionalnih glasanja. Tada, za početak, opoziciona strana optužuje one na vlasti da kradu izbore. Nakon toga slijede pripremljeni protesti, građanski neposluh i paraliza države. U prvom slučaju, o izborima se više ne priča, i mase silom zauzimaju vlast (Srbija 2000., Ukrajina 2014.).

U našem slučaju, izbori zauzimaju najvažnije mjesto, a na scenu su u prvom planu –vreće – koje postaju kobne za vladajuću stranku ili vladajućeg pojedinca.
Tako je Donald Tramp (republikanac) na predsjedničkim izborima 2020. godine u SAD, imao u prvi mah nekoliko milijuna glasova više od svog protukandidata, demokrate, Bajdena. I onda su se na sceni našle vreće sa glasačkim lističima! Nitko nije znao što je u njima; ustvari, neki su to jako dobro znali, a i pobrinuli su se za to! Sve u svemu, zahvaljujući vrećama, Tramp je izgubio svu prednost, a Bajden je pobijedio!

U Republici Srpskoj, BiH, stvari su vrlo, vrlo slične. Dodik je, po broju glasova, pobijedio, a opozicija tvrdi da su ti glasovi ukradeni i da se dokazi nalaze u vrećama! Centralna Izborna Komisija, odnosno Središnje Izborno Povjerenstvo (CIK, SIP) BiH je, protuzakonito odlučila da se vreće otvore i glasovi ponovo prebroje; to je po protokolu mogla učiniti tek nakon što se službeno objave rezultati glasanja i pristignu žalbe. SAD i Velika Britanija su odmah podržale CIK, SIP.

I sada na scenu stupam JA, BiH Nostradamus. Prognoziram da će opozicija u vrećama naići na sve ono što tvrdi i da će, konačno, njen kandidat, Jelena Trivić, postati nova predsjednica Republike Srpske!

Možda Rusi mogu spasiti njihovog najvećeg prijatelja Dodika, ali čisto sumnjam.

Ostale tekstove Emila Vlajkija možete čitati OVDE.

Izvor: Pravda
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA