Najnovije

RASKOL NA POMOLU? Zelenski šokirao NATO saveznike

Bivši šef NATO snaga Stavridis nazvao je napade Oružanih snaga Ukrajine na ruske aerodrome opasnim zaokretom

Volodimir Zelenski. (Foto: Jutjub)

Pokušaji Oružanih snaga Ukrajine da napadnu ruske vojne aerodrome signaliziraju opasan novi zaokret u sukobu u Ukrajini, rekao je penzionisani admiral američke mornarice DŽejms Stavridis, bivši vrhovni komandant NATO-a za Evropu, u članku za Blumberg.

Prema njegovom mišljenju, zapadni lideri će sada pokušati da nateraju kijevske vlasti da se uzdrže od većih napada kako bi smanjili rizik od dalje eskalacije.

NATO će pokušati da uveri Ukrajince kako bi izbegao direktno umešanost alijanse u neprijateljstva“, rekao je on.

U budućnosti, kako je primetio Stavridis, Zapad može da obeća kijevskom režimu snabdevanje naprednijim PVO sistemima, kao i da razmotri transfer borbenih aviona.

Ukrajina je 5. decembra pokušala da onesposobi ruske dalekometne letelice gađajući sovjetske mlazne bespilotne letelice na vojnim aerodromima „Djagilevo“ u Rjazanjskoj oblasti i „Engels“ u Saratovskoj oblasti . U napadu su poginula tri pripadnika tehničkog štaba, još četiri su povređena. Dva aviona su zadobila manja oštećenja na oplati trupa.

Kako su naglasili u Ministarstvu odbrane, to nije sprečilo rusku vojsku da zada masivan udarac ukrajinskom vojnom sistemu komandovanja i kontrole i povezanim odbrambenim objektima. Pogođeno je svih 17 naznačenih ciljeva, udarom je poremećeno prebacivanje trupa i stranog naoružanja u borbena područja železnicom.

Ukrajinci udarili s leđa specijalnim oružjem, eksplozije šokirale Kremlj! 

Izvor: RIA Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA