Najnovije

Kako EU može da postane nezavisna od ruske nafte i gasa?

Lideri zemalja Evropske unije dogovorili su se danas da smanje zavisnost od svetskih snabdevača hrane, mikročipova, sirovih materijala i digitalne tehnologije, pošto je "ruska invazija na Ukrajinu dala novi argument Uniji da treba da bude još samostalnija".

Sankcije (Ilustracija: RIA Novosti)

EU je razmatrala kako da bude nezavisnija u određenim oblastima otkako je pandemija kovida izazvala pometnju u globalnom lancu nabavke određene robe kao što su lekovi ili mikročipovi.

Zvaničnici EU su poručili da se Evropa sada bori da se oslobodi zavisnosti od ruskog gasa, nafte, uglja i sirovih materijala, i da nađe alternativu za nabavku pšenice, preneo je Rojters.

"U kontekstu ove krize, vidimo kako su naša hrana, energija, odbrana zapravo pitanje suvereniteta. Želimo da budemo otvoreni prema svetu, ali da ne zavisimo ni od koga", rekao je predsednik Francuske Emanuel Makron.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će Komisija izaći do sredine maja s planom kako da EU ne bude zavisna od ruskog gasa, nafte i uglja u narednih pet godina.

EU uvodi četvrti paket sankcija Rusiji

Evropska unija će suspendovati privilegovani trgovinski i ekonomski tretman Moskvi, suzbiti njenu upotrebu kripto-aktiva, zabraniti izvoz iz EU u Rusiju i luksuzne robe i uvoz robe od gvožđa i čelika, saopštila je Fon der Lajen.

Kako prenosi Rojters, nove mere predstavljaju četvrti paket sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu, u koordinaciji sa SAD i saveznicima G7.

"Mi ćemo sutra preduzeti četvrti paket mere kako bi dodatno izolovali Rusiju i iscrpli resurse koje koristi za finansiranje ovog varvarskog rata", navela je fon der Lajen.

Prvi korak EU biće da zabrani uvoz gvožđa i robe iz sektora čelika.

Fon der Lajen je u saopštenju navela da će biti suspendovano pravo Rusije na članstvo u vodećim multilateralnim institucijama, kao što je Međunarodni monetarni fond i Svetska banka.

"Rusija ne može grubo da krši međunarodno pravo i istovremeno očekuje da će imati koristi od privilegija od članstva u međunarodnom ekonomskom poretku", navela je fon der Lajen.

Ona je dodala da će EU zabraniti i nove investicije u ruski energetski sektor.

"Ova zabrana će pokriti sva ulaganja, transfer tehnologije, financijske usluge za istraživanje i proizvodnju energije - i to će imati veliki uticaj na Putina", rekla je predsednica EK.

EU zahteva od Moskve prekid vojne akcije, povlačenje snaga

Lideri EU uputili su danas, sa samita u Versaju, zahtev Moskvi da prekine vojnu akciju i odmah i bezuslovno povuče sve snage i vojnu opremu sa teritorije cele Ukrajine.

Oni su pozdravili hrabrost naroda Ukrajine u odbrani svoje zemlje i poručili da su spremi da uvede nove sankcije Rusiji i povećaju pomoć Kijevu, uključujući i dodatnih 500 miliona evra za naoružanje.

"Rusija i njen saučesnik Belorusija snose punu odgovornost za ovaj agresorski rat i biće pozvani na odgovornost za svoje zločine, uključujući i neselektivno gađanje civila i civilnih objekata. U tom pogledu, pozdravljamo odluku tužioca Međunarodnog krivičnog suda da otvori istragu i pozivamo da se obezbedi sigurnost ukrajinskih nuklearnih elektrana uz pomoć Međunarodne agencije za atomsku energiju", navodi se u zajedničkom saopštenju lidera EU.

U saopštenju, nakon jučerašnjih maratonskih razgovora u Versaju, lideri EU 27 poručuju da će nastaviti da pružaju političku, finansijsku, materijalnu i humanitarnu podršku Ukrajini uključujući i pomoć u obnovi demokratske Ukrajine" kada prestane ruski napad.

EU 27 naglašavaju da izbeglicama iz Ukrajine nude privremenu zaštitu na celoj svojoj teritoriji, a Rusiju pozivaju da obezbedi nesmetan humanitarni pristup žrtvama i interno raseljenim licima u Ukrajini i omogući bezbedan prolaz onim civilima koji žele da odu.

U zaključku zajedničkog saopštenja, EU lideri kažu da "priznaju evropske težnje Ukrajine" i poručuju da će raditi na "produbljivanju partnerstva kako bi podržali Ukrajinu na njenom evropskom putu".

EU odbacila zahtev Ukrajine za brže članstvo u Uniji

Lideri EU sa samita u Parizu poručili su da "priznaju evropske težnje i evropski izbor Ukrajine", a Kijevu, umesto ubrzane procedure pristupanja, nude "jačanje veza i produbljivanje partnerstva".

U saopstenju nakon jučerašnjih maratonskih razgovora u Versaju, lideri EU pozivaju se na Sporazum o pridruživanju potpisan sa Ukrajinom 2014. godine i navode da je zadatak Evropske komisije da izradi mišljenje o ukrajinskoj kandidaturi za članstvo u EU "u skladu sa relavantnim odredbama evropskog ustava".

"Očekujući ovo i bez odlaganja, mi ćemo dalje ojačati naše veze i produbiti naše partnerstvo kako bismo podržali Ukrajinu na njenom evropskom putu. Ukrajina pripada našoj evropskoj porodici", navodi se u zajedničkom saopštenju EU lidera.

EU 27 u Parizu su ponovili stav da Ukrajina kao nezavisna i suverena zemlja ima pravo da bira svoju sudbinu.

O tome da Ukrajina ne može da računa na traženi ubrzani proces pristupanja EU, otvoreno su govorili holandski i belgijski premijeri, Mark Rute i Aleksandar de Kro.

"Nema sumnje da Holandija stoju uz Ukrajinu. Ali nema takve stvari kao što je ubrzano pristupanje EU. To ne postoji", poručio je Rute.

De Kro podseća da proces pridruživanja zahteva "mnogo reformi" i da svi koraci u tom procesu moraju da budu implementirani.

"U suprotonom, zemlja će ući nepripremljena u EU", kaže De Kro.

Belgijski premijer, nakon rasprave o Ukrajini u Versaju, dodaje da bi "bilo pogrešno zatvoriti vrata Ukrajini" i poziva na učešće Kijeva na "nekim od evropskih sastanaka po određenim temama".

O koncentracionom logoru u Donbasu pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA