Najnovije

PENTAGON PRAVI PLANOVE: Šta ako Pelosi krene na Tajvan?

Američki zvaničnici potvrdili su da će, ukoliko predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi ode na Tajvan vojska povećati kretanje oružanih snaga i vojnih sredstava u indo-pacifičkom regionu. Odlazak Pelosi na Tajvan je još uvek neizvestan, ali ako to učini Pentagon razvija planove za sve nepredviđene slučajeve, piše američki magazin "Tajm".

Američka ratna mornarica (Foto: US Navy)

Oni su odbili da pruže detaljnije informacije, ali kažu da će ratna avijacija, mornarica, sredstva za nadzor i drugi vojni sistemi verovatno biti korišćeni da se obezbedi let Pelosijeve na Tajvan.

Svako putovanje nekog visokog američkog zvaničnika u inostranstvo zahteva dodatne mere obezbeđenja, međutim, američki zvaničnici su ove nedelje predočili da bi poseta Pelosijeve Tajvanu prevazišla uobičajene mere predostrožnosti i podsetili da je Nensi Pelosi najviši američki zvaničnik koji planira put na Tajvan još od posete njenog prethodnika NJuta Gingriča pre 25 godina.

Upitan o planiranim vojnim koracima za zaštitu Pelosijeve u slučaju putovanja na Tajvan američki general Mark Mili, načelnik združenog generalštaba američke vojske rekao je da je prerano za razgovore o "konkretnom putovanju" i dodao "ako se donese odluka da predsedavajuća Pelosi putuje i zatraži vojnu podršku, učinićemo sve što je neophodno".

Kina smatra Tajvan svojom teritorijom, a predsednik Kine Si Đinping u razgovoru sa američkim kolegom Bajdenom u četvrtak je upozorio SAD da se kad je reč o Tajvanu "ne igraju vatrom".

Vojne vežbe Kine u Tajvanskom moreuzu i upozorenje za Pelosi

Kina je saopštila da danas izvodi vojne vežbe u Tajvanskom moreuzu nakon što je ranije upozorila predsednicu Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi da odustane od svojih planova o poseti Tajvanu koji Peking smatra svojom teritorijom.

Partijsko rukovodstvo kineske Narodnooslobodilačke armije potvrdilo je da će u periodu od 8 do 21 časova biti izvedene "vežbe gađanja" u blizini ostrva Pingtan kod provincije Fuđijan, prenela je zvanična novinska agencija Sinhua, a uprava za pomorsku bezbednost upozorila je brodove da izbegavaju to područje.

Ovakve vežbe obično podrazumevaju učešće artiljerije, ali u saopštenju se na navode naznake da li će u današnjoj vežbi učestvovcati raketne jedinice, ratno vazduhoplovstvo i drugo naoružanje.

Reakciju kineske vojske pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA