Najnovije

SARAJEVO NA APARATIMA: Srpski ministri protiv proglašenja 11. jula danom žalosti

Predsedavajući Zoran Tegeltija i trojica ministara iz reda srpskog naroda Staša Košarac, Vojin Mitrović i Miloš Lučić glasali su protiv predloga odluke kojom se 11. jula proglašava danom žalosti u Bosni i Hercegovini, saoštila je u petak, 8. juna, ministarka vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Srebrenica (Foto: Turistička organizacija Republike Srpske)

“Tražimo od nadležnog Tužilaštva BiH da ih pozove na krivičnu odgovornost zbog negiranja genocida u svrhu širenja mržnje”, navela je Turković, prenosi RSE.

Podsetimo, Turković je 28. juna predložila da se na sednici Veća ministara BiH proglasi dan žalosti u celoj zemlji.

Takođe, Bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koristeći Bonska ovlašćenja, nametnuo je 23. jula 2021. godine dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava „negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca“.

Turković je navela da traži ostavku predsedavajućeg Tegeltije i ministara Košarca, Mitrovića i Lučića zbog kršenja zakona kojim se, kako je rekla, zabranjuje negiranje genocida te onemogućavanja Vijeća ministara BiH da donese odluku o izražavanju elementarnog poštovanja prema žrtvama.

“Na ovaj način ne samo da je sprečeno pravo žrtava genocida da se dostojanstveno obeleži Dan sećanja u cijeloj državi, nego su svesno i iz političkih motiviše negiranje sudski dokazane činjenice o genocidu u Srebrenici”, saopštila je Turković.

O rušenju vlade Crne Gore pročitajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA