Najnovije

Moskva Tajms: Režim u Srbiji se okreće saradnji sa Zapadom, neće Rusiju

Srbija je pojačala saradnju sa NATO posle izjava ruskog ambasadora u Beogradu da je stvaranje ruske vojne baze u toj republici na listi "interesa" Moskve", piše "Moskov tajms". Za te tvrdnje imaju i "dokaze": izvore iz Beograda, ali i izjavu američkog zvaničnika zaduženog za saradnju srpske vojske sa SAD.

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin. (Foto: kremlin.ru)

Međutim, tu je i druga strana medalje – izjava srpskog predsednika Aleksandra Vučića, koji pak ističe da „Srbiji nisu potrebne ničije vojne baze“.

– Srbija će održati vojnu neutralnost i savezničke odnose. Neće se stideti svojih veza sa Rusijom, Kinom, SAD i EU, ali će se brinuti o sebi – rekao je Vučić.

Ove Vučićeve izjave ruski list „Komersant“ ocenjuje „prilično suzdržano i doživljene su kao njegova namera da, s jedne strane, ne forsira temu ruske vojne baze, a da sa druge ne kvari odnose sa Moskvom“.

Baza „Jug“ kod Bujanovca

„Moskov tajms“ prenosi pisanje „Komersanta“ koji, pozivajući se na izvore u Beogradu, navodi da srpska vojska proširuje saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u vojnoj bazi „Jug“ kod Bujanovca na jugu Srbije.

Navode i da je istu informaciju potvrdio i šef američke Kancelarije za odbrambenu saradnju (ODC) Aleksandro Pedraza, koji koordinira interakciju srpske vojske sa Pentagonom.

Prema rečima ovog zvaničnika, Vašington i Beograd planiraju da razviju bazu „Jug“ kao „glavni centar za obuku srpske vojske po standardima NATO, i obuku srpskih specijalnih snaga za mirovne operacije“.

Takođe, list navodi i da Vučićeva izjava dolazi nekoliko dana nakon što je ambasador Rusijie u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko nagovestio mogućnost stvaranja ruske vojne baze u toj republici.

Harčenko je, navode oni, to nazvao „pitanjem interesa Moskve“, napominjući, međutim, da uspostavljanje baza ostaje „suverena stvar“ srpskih vlasti.

Ova izjava je, piše „Komersant“, podigla veliku buru u Srbiji, i ističe da su mnogi srpski mediji i stručnjaci odmah zamerili Rusiji da „širenjem informacija o ruskoj vojnoj bazi namerno podriva interese Srbije“.

Listi citira i „Blic“ koji je, po njihovoj oceni, uticajan i sa dobrim izvorima u vrhu vlasti, i ističe tekst o pokretanju „hibridnog rata protiv Srbije“.

Lukašenkova poruka

„Komersant“, ali i „Moskov tajms“, podsećaju na to da je izjava ruskog ambasadora usledila samo nedelju dana posle izjave predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka koji se, učinilo se ničim izazvan, osvrnuo na politiku zvaničnog Beograda.

– Srbija bi želela da sedi na tri stolice: EU, SAD, Rusija, ali to više neće moći – upozorio je on svoje „prijatelje Srbe“.

List piše da su u Srbiji ove reči „gotovo jednoglasno ocenjene kao poziv Beogradu da stane na stranu Moskve u aktuelnoj geopolitičkoj konfrontaciji, koji je ona uputila preko svog beloruskog saveznika“.

Mali – veliki signali

Prema rečima bivšeg ambasadora Srbije u Minsku Srećka Đukića, rusko rukovodstvo je nezadovoljno što Srbija sebe naziva prijateljem Rusije, ali istovremeno održava dobre odnose sa Zapadom.

– Ovakav signal je skoro prvi put da je Srbiji poslat sa istoka i krajnje je jasan: Beograd može da računa na Rusiju i Belorusiju ako stane na njihovu stranu – kaže Đukić.

Dao je i pojašnjenje.

– To znači da Srbija, ako sebe naziva prijateljem Rusije i Belorusije, ne treba da ima prijatelje na strani, i da ide sa Moskvom i Minskom do kraja ili pređe na drugu stranu – objašnjava on, uz opasku da „to neće proći ni na jednoj strani“.

Ipak, smatra on, u narednim mesecima malo je verovatno da će kardinalne promene u ovakvoj politici Beograda biti stvarne – „sve dok stolice ne počnu da se razmiču“.

Pod budnim okom Zapada

Srbija je, ocenjuje ovaj ruski mediju, pod velikom pažnjom Zapada u vezi sa formiranjem nove vlade Srbije i odlukom da se pridruži sankcijama Rusiji.

Istovremeno, pišu, Vučić ne želi da kvari odnose sa Moskvom, pošto ona „obezbeđuje Srbiji najjeftiniji gas u Evropi i podržava je na Kosovu“.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA