Najnovije

Prelomni momenat rata, Ukrajinci u Kupjansku, Rusi odlaze iz Izjuma

Poslije pogrešnih procjena na startu, da će narod na istoku Ukrajine rusku vojsku dočekati „sa cvijećem“ i robovanju apsurdnoj formulaciji „specijalna vojna operacija“, rusko vojno komandovanje debelo je zakazalo i sa procjenom potrebnih resursa da bi se održala kontrola nad osvojenim teritorijama u Harkovskoj oblasti, na strateški važnom trouglu Balakleja – Izjum – Kupajnsk.

Piše: Igor Damjanović, reporter In4s

U ukrajinskoj ofanzivi na teritoriju Harkovske oblasti koju kontroliše ruska armija, kojoj je prethodila neuspješna, moguće i fingirana, ofanziva na Herson, ukrajinska vojska je za samo 3 dana uspjela da zauzme grad Balakleju (25.000 stanovnika), zapadnu obalu Kupjanska (25.000 stanovnika) u kojoj se nalazi gradska skupština, dok po informacijama koje u momentu dok pišem ovaj tekst stižu da terena u toku je i evakucija vojske i civila iz Izjuma (50.000 stanovnika). Kupjansk je zauzet na samom početku rata, a njegov gradonačelnik Genadij Macegora odmah je prihvatio saradnju sa ruskom vojskom. Kijevski režim proglasio ga je za izdajnika i u aprilu u Ivano-Frankovskoj oblasti uhapsio njegovu ćerku, koja je tamo godinama živjela i radila. Izjum je pod kontrolu ruske armije stavljen krajem marta mjeseca nakon odluke ruske vrhovne komande da napusti oklinu Kijeva, Černigov i Sumi.

Jučerašnje kolone oklopne tehnike i vojinka, koji su prebacivani helikopterima Mi-26 iz udaljenih gradova Rusije, pokazalo se kao kasno i nedovoljno. Ukrajinska ofanziva u Harkovskoj oblasti odlikovala se upadima manjih i brzih mobilnih grupa u pozadinu, koje je pratila besprekorna koordinacija sa artiljerijom. Pored faktora iznenađenja, na ovaj način ruskoj vojsci je prilično ograničena mogućnost podrške avijacije. Vazdušni prostor Ukrajine Rusi kontrolišu praktično od samog početka rata. Nakon snažnog udara ukrajinske armije na grad Krasni Liman (20.000 stanovnika), zauzet u junu mjesecu, koji se nalazi u DNR, blizu granice sa Harkovskom oblasti, ruske snage u Izjumu suočile su se sa realnom opasnosti od okruženja. Prema informacijama sa terena, vojska i civili treniutno se ne povlače samo iz Izjuma, već i iz Krasnog Limana.


Kupjansk – zgrada lokalne administracije

Da li će nesporni ukrajinski uspjesi kod Izjuma, Balakleje, Kupjanska i Krasnog Limana predstavljati prekretnicu u ratu pokazaće naredni dani. Nema sumnje da će pored teritorijalnog napretka ovaj brzi uspjeh ukrajinske armije pozitivno uticati na moral njihove armije i stanovništva. Poslije zaustavljanja ofanzive u više pravaca, potpapanja krstarice Moskva, ukrajinska armija pokazala je i da ima potencijal da zauzima i gradove koje je izgubila na početku rata. Međutim, taktika koju je prilikom udara primijenila ukrajinska armija po mnogo čemu podsjeća na njihovu ofanzivu na Donjeck, ljeto 2014, kada su uspjeli da prodru u grad i na policijskoj stanici istaknu državnu zastavu. Nekoliko dana kasnije ne samo da su bili odbačeni iz grada, već i opkoljeni i uništeni u obližnjem mjestu Ilovajsk. Tamo je po podacima Vrhovne rade Ukrajine stradalo preko 1000 njihovih vojnika. Takođe i Hitlerova ofanziva na Ardene, decembar 1944, koja takođe po mnogo čemu podsjeća na napredovanje ukrajinske armije u Harkovskom pravcu, poslije početnih teritorijalnih uspjeha, završila se katastrofom. Razlika sa 1944. je što su nacisti u odnosu na saveznike bili inferiorni i u tehnici i ljudstvu, dok ukrajinska armija ima višak ljudstva, a ruska je superiorna u tehnici i kontroli vazdušnog prostora.

Dakle, nastupa prelomni momenat rata. Deficit u ljudstvu moguće je lakše prevazići od tehničke inferiornosti. Pod uslovom da rusko vojno i političko rukovodstvo iz poslednjih poraza izvuče pouku i 4 do 5 puta poveća brojno stanje regularne vojske i drugih formacija u angažovanih u ratu protiv Ukrajine.

O velikom ruskom povlačenju čitajte OVDE.

Izvor: In4s

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA