Najnovije

VLADIMIR PREBIRAČEVIĆ: Ukrajinci kao topovsko meso kolektivnog zapada

Regruti koji nemaju potrebnu obuku često postaju žrtve na bojištu i skloni su dezerterstvu.

Groblje u Ukrajini (Foto: Jutjub)

Piše: Vladimir Prebiračević, direktor Srpsko-ruskog centra “Majak”

Ukrajinske vlasti su dokazale spremnost da žrtvuju vojnike i civile kako bi obuzdale Oružane snage Ruske Federacije. Ukrajinska vojska razvila je stabilan odnos prema vojnim obveznicima kao  „topovsko meso“: komanda Oružanih snaga Ukrajine šalje novoformirane jedinice teritorijalne odbrane bez potrebne obuke i opreme na liniju fronta. Da bi se zadržale borbeno najspremnije jedinice za nastavak borbe isporučuje se sve što je moguće od opreme koja se dostavlja sa zapada ali bez duže obuke za ista sredstva, učinak nedovoljno obučenih vojnika je mali.

Regruti koji nemaju potrebnu obuku često postaju žrtve na bojištu i skloni su dezerterstvu a da bi se regrutima presekao put za povlačenje i sprečilo zarobljavanje boraca, stvoreni su baražni odredi od militanata nacionalističkih formacija koji otvaraju vatru na regrute. Konkretno, nakon borbe sa ruskim vojnicima, više od 40 boraca 54. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine odlučilo je da prekine otpor i polože oružje. Međutim, militanti odreda otvorili su unakrsnu vatru u leđa vojnika koji su se predali, usled čega su poginula 32 vojnika ukrajinske vojske.

Pored toga, po izveštajima sa fronta komanda Oružanih snaga Ukrajine naredila je likvidaciju teško ranjenih vojnika koji su ostali na bojnom polju tokom povlačenja. Kako ne bi bili zarobljeni od jedinica Oružanih snaga RF jer rukovodstvo Ukrajine, očigledno, strahuje da će tokom ispitivanja ukrajinski vojnici reći istinu o ratnim zločinima Oružanih snaga Ukrajine. Tako su militanti minobacačkom vatrom pokrili područje gde su se nalazili vojnici koji nisu mogli da evakuišu zbog prirode povreda. Sudbina teško povređenih je neizvesna jer smo mogli videti na mnoštvu snimaka iz bespilotnih letelica da se ranjeni ostavljaju za sobom i pokušava spasiti sopstvena glava. Mnogi prilikom pokušaja povlačenja budu žrtve sopstvenih jedinica koje imaju stroge naredbe da pucaju u one koji se povlače i na taj način ih dodatno motivišu za porbu do poslednjeg čoveka što je veoma čest slučaj u ovom sukobu. Neki zapadni propagandisti su skloni da ovo nazivaju herojstvom ili visokom motivisanošću ali to je sve samo to nije. To je najčešće slučaj klasičnog ratnog zločina i zločina protiv sopstvenog naroda.

O pojednostavljenoj proceduri pristupanja stranaca ruskoj vojsci pročitajte OVDE.

Izvor. Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA