Najnovije

"VI STE SLEDEĆI, JA ĆU LIČNO TO DA URADIM" Kadirov zapretio NATO državi

Ramzan Kadirov, ključni saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, počeo je da sve otvorenije preti napadom na Poljsku posle Ukrajine.

Ramzan Kadirov. (Foto: ria.ru)

Kadirov, lider Čečenije, predložio je u ponedeljak da Rusija u svom sledećem koraku treba da „denacifikuje i demilitarizuje” Poljsku.

- Šta ako, nakon uspešnog završetka (rata u Ukrajini), Rusija počne da denacifikuje i demilitarizuje sledeću zemlju? Uostalom, posle Ukrajine, na mapi je Poljska! Neću da krijem da ja lično imam takvu nameru. Ja lično imam takvu nameru i više puta sam govorio da borba protiv satanizma treba da se nastavi širom Evrope i pre svega na teritoriji Poljske - rekao je Kadirov.

Kadirov je u utorak upozorio da je došlo vreme da Zapad padne na kolena pred Rusijom, predviđajući da će takozvana „specijalna vojna operacija“ u Ukrajini biti završena do kraja 2023.

- Specijalna (vojna) operacija biće završena pre kraja ove godine. Evropske zemlje će priznati da su pogrešile, Zapad će pasti na kolena i, kao i obično, evropske zemlje će morati da sarađuju sa Ruskom Federacijom u svim sferama. Ne bi trebalo i nikada neće biti alternative tome - rekao je Kadirov, prenosi TASS.

Nije jasno da li će rat zaista biti gotov do kraja godine. Rusija se sprema da mobiliše između 300.000 i 500.000 vojnika za novu ofanzivu u Ukrajini, navodi se u novom ukrajinskom vojnom obaveštajnom biltenu.

Nije prvi put da Rusija ili Putinovi prijatelji sugerišu da je Poljska na njihovoj listi meta u Evropi. Belorusija, bliski ruski saveznik, zapretila je da će krenuti na Poljsku sa „okrutnim” odgovorom zbog, kako je ta zemlja rekla, „provokacija” Poljske. Sam Kadirov je prošle godine u više navrata pretio Poljskoj.

- Posle Ukrajine, ako dobijemo komandu, za šest sekundi ćemo vam pokazati za šta smo sposobni - rekao je Kadirov o potencijalnom napadu na Poljsku u maju prošle godine.

Poljske vlasti su zabrinute što Rusija gleda Poljsku kao metu. Marek Magierovski, poljski ambasador u SAD, upozorio je da bi Rusija mogla da se ustremi na Poljsku.

- Rusija je uvek bila naš sused. Ona je naš komšija i tako će i ostati. Neće nestati nekim čudom u doglednoj budućnosti. Zato moramo da se pripremimo. Moramo biti spremni za svaki slučaj. Poljska bi mogla biti sledeća meta - rekao je Magierovski za NPR.

Novi ''Azov'' dobio komandanta

Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA