Najnovije

VEROVALI ILI NE: Nemačko otpriznavanje Kosova sve realnije!

Bundestag (Foto: Piksabej)

Bundestag (Foto: Piksabej)

NEMAČKA – Najnovija istraživanja organizacije Europe Elekts, organizacije koja se bavi političkim izborima na teritoriji Evrope, pokazuju da je u Nemačkoj desničarska politička stranka, AFD (Alternativa za Nemačku), dosegla veliku popularnost i projekciju od 20% glasača, odnosno, da je druga po redu stranka po veličini u Nemačkoj.

AFD uživa sve veću popularnost među Nemcima fokusirajući svoje poruke i rad na odbranu nacionalnih pitanja od najveće važnosti, a nama su poznati po tome što su nedavno tražili povlačenje priznanja Kosova od strane Nemačke. 

“Lažna država Kosovo je propala – odvojena posle protivpravne agresije NATO-a protiv SR Jugoslavije (1999) i uprkos jednostranom proglašenju nezavisnosti 2008. godine bez sprovedenog referenduma, uz tolerisanje proterivanja stotina hiljada Srba, Jevreja i drugih nealbanaca i nepoštovanje volje srpske manjine na severnom Kosovu, koju su priznale mnoge države, Kosovo ne samo da je najsiromašnija ‘država’ zapadnog Balkana, već je i druga najsiromašnija ‘država’ Evrope, posle Moldavije”, navodi AFD u svom zahtevu.

AFD ističe da vladu na Kosovu vodi nacionalistička stranka Samoopredeljenje, premijera Albina Kurtija koja u svom programu predviđa stvaranje “Velike Albanije” putem pripajanja Kosova Albaniji, uz ocenu da “Velika Albanija – koju čine Albanija, Kosovo, Preševska dolina na jugu Srbije koju naseljavaju Albanci, zapadna Severna Makedonija i deo Crne Gore” među Albancima postaje sve popularnija, prenosi Kosovo onlajn.

Napominju i da se prava srpske manjine na Kosovu ne poštuju, a da je od 1999. godine proterano 220.000 Srba, dok je ukupno 150 srpskih crkava i manastira na Kosovu uništeno.

”Prema izveštaju američkog Stejt departmenta o verskim slobodama, na Kosovu je zabeležen veći broj incidenata i diskriminacije Srpske pravoslavne crkve. Između ostalog, SPC se ne priznaju imovinska prava. Prema mreži ‘Evropa Nostra’ manastir Visoki Dečani, koji je Unesko 2004. godine proglasio svetskom kulturnom baštinom, spada među sedam najugroženijih kulturnih spomenika u Evropi”, stoji u zahtevu.

Poslanici ove stranke su podsetili da među članicama EU pet ne priznaje Kosovo -  Grčka, Španija, Rumunija, Republika Kipar i Slovačka.

„Iako je Mađarska priznala Kosovo, ona u međunarodnim organizacijama glasa protiv Kosova. To se, takođe, odnosi i na mogući prijem Kosova u Savet Evrope”, podseća stranka AFD.

Ukoliko ova stranka bude deo vlasti u predstojećem periodu, povlačenje odluke o priznavanju nezavisnosti Kosova postaje sasvim realna opcija.

Poruka Moskve Beogradu: Pazite se!

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA