Najnovije

Dermatolozi preporučuju: Preterano "ribanje" nije zdravo, samo ove delove tela treba da perete svaki dan

U proseku, većina ljudi se tušira jednom dnevno. Ali, u zavisnosti od godišnjeg doba, fizičke aktivnosti ili posla kojim se bave i češće. Međutim, da li je to zdravo?

Dermatolozi upozoravaju da prečesto "ribanje" tela od glave do pete sapunom i vodom može da dovede do raznih kožnih problema poput isušivanja, ekcema i drugih kožnih oboljenja. Umesto toga, kako preporučuju, dovoljno je fokusirati se samo na određene delove tela: pazuhe, prepone i stopala.

Naime, ako perete celo telo sapunom, možete da uništite korisne bakterije koje pomažu vašem telu da razlikuje dobre bakterije od loših. Stvar je u tome što su našem organizmu potrebne određene bakterije, a ako ih uklonimo neprestanim ribanjem s kože, gubimo zaštitu pa smo samim time podložniji spoljašnjim uticajima koji mogu da budu itekako štetni. Ono što je bitno jeste svakodnevno prati prepone, pazuh i stopala, dok je ostatak tela dovoljno samo lagano isprati vodom.

Jedno istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Science Advances, čak je otkrilo da je određeni soj bakterija koji je živeo na koži ispitanika povezan s nižim rizikom od raka kože u poređenju s onim ljudima koji nisu imali te bakterije.

Da li ste probali ovseni hleb? Evo zašto biste trebali! 

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA