Najnovije

Napravite sami odličan sirup za smirivanje kašlja, u sebi ima i - pivo

Sirup od piva (preporuka od bezalkoholnog) i smeđeg šećera je narodni lek koji može da pomogne kada nas muči uporni kašalj i šlajm u grlu.

Sirup od piva (preporuka od bezalkoholnog) i smeđeg šećera je narodni lek koji može da pomogne kada nas muči uporni kašalj i šlajm u grlu. Tradicionalni recepti i biljni lekovi mogu da pruže brzo olakšanje i pomognu u čišćenju disajnih puteva, a jedan od popularnijih domaćih lekova je sirup od piva i smeđeg šećera koji olakšava iskašljavanje, izbacivanje šlajma i umiruje kašalj.

Zašto se sirup pravi od piva i smeđeg šećera?

Zbog svoje hranljivosti, pivo više spada u kategoriju hrane nego pića, jer – na kraju krajeva, pivo se naziva "tečnim hlebom".

Pivo je jedno od najstarijih pića na svetu i bilo je važno u ljudskoj kulturi hiljadama godina. Pivo sadrži hranljive materije, ali morate da vodite računa o tome koliko čaša naročito alkoholonog piva popijete.

Nemojte da se iznenadite ako vam neko blizak kaže da ide da se „bori protiv upale“ kada krene na pivo. Ima istine u tome, kažu naučnici. Upala u telu je osnovni uzrok mnogih bolesti, a prema studiji objavljenoj u Molecular Nutrition & Food Research, hmelj (esencijalni sastojak piva) ima antiinflamatorna svojstva. Istraživači su uporedili antiinflamatorni efekat različitih vrsta hmelja i otkrili da konzumacija hmelja u obliku piva ometa jedinjenja koja izazivaju upale.

Smeđi šećer jača imunitet

Smeđi šećer je popularan zaslađivač koji se pravi od šećerne trske koja nije u potpunosti rafinisana. Ima bogatiji ukus od belog šećera i često se koristi u kulinarstvu. Pored svog odličnog ukusa, smeđi šećer ima i brojne
zdravstvene prednosti. Smeđi šećer sadrži esencijalne minerale, uključujući gvožđe, kalcijum, magnezijum i kalijum. Ovi minerali su važni za različite telesne funkcije – održavanjenormlanog krvnog pritiska, regulisanje nivoa šećera u krvi i izgradnju jakih kostiju. Takođe, smeđi šećer može da pomogne u jačanju imuniteta jer gvožđe u ovom šećeru pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, koje prenose kiseonik po celom telu. A to pomaže da se imuni sistem održi jakim i bori se protiv infekcije.

Recept za sirup za iskašljavanje i protiv kašlja

Za sirup od piva i smeđeg šećera, osim ove dve namirnice nije vam više ništa potrebno. Preporuka je da bude bezalkoholno pivo, jer je jedno naučno istraživanje pokazalo da količina alkohola koja ostane nakon sat vremena
kuvanja obično bude 25 posto, ali i posle dva i po sata kuvanja ostane oko pet odsto alkohola. Posebno obratite pažnju ako sirup dajete deci.

Priprema:

U veću šerpu sipajte 150 g smeđeg šećera. Zagrevajte šećer na umerenoj temperaturi, ne sme da bude jaka vatra da
šećer ne bi izgoreo. Mešajte šećer varjačom dok se potpuno ne otopi i dobije karamel boju.

Nakon toga, polako u otopljen šećer ulijte 0,5 l piva (preporuka bezalkoholnog).

Mešavinu piva i šećera kuvajte na laganoj vatri oko 20 minuta, sve dok smeša de poprimi gustinu sirupa, što je malo ređe od meda. na primer.

Sklonite šerpu sa šporeta i poklopite i ostavite da se sirup ohladi.Ohlađen sirup prelijte u staklenu teglu i čuvajte ga u frižideru.

Vukovi mutanti iz Černobilja razvili sposobnost da se efikasnije bore...

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA