Najnovije

NOVI SUKOB: Osim državne, Hrvatsku i Sloveniju razdvajaće i vremenska granica?

Nakon sukoba oko Piranskog zaliva, pa u vezi sa Krškim, pršute... sad je na pomolu nova svađa između Hrvatske i Slovenije. Ovaj put je reč o vremenskoj zoni jer Evropska unija od 2021. godine najverovatnije ukida izmene zimskog i letnog načina računanja vremena.

Ilustracija (Foto: Pravda)

Naime, kako je Jutarnjem listu potvrđeno iz slovenačkog Ministarstva infrastrukture, Slovenci su najbliže tome da se odluče za zimsko računanje vremena. Iz slovenačkog Ministarstva tokom vikenda su pojasnili da je reč o zadržavanju zimskog odnosno srednjoevropskog sastava računanja vremena (GMT +1), kojem trenutno pripadaju i sve slovenačke komšije.

Slovenačka odluka, napominju dalje u svojoj službenoj izjavi, još nije konačna jer je u toku savetovanje između zemalja regije s namerom da se susedne zemlje među sobom ipak koordiniraju te odaberu zajedničku vremensku zonu. No, iako su Slovenci, tvrde, svim susednim zemljama uputili dopise s nekoliko pitanja vezanih uz njihova razmišljanja o vremenskoj zoni kojoj bi rado pripadale, zasad im ni iz jedne od njih navodno nije stigao nikakav odgovor.

Odgovora nema ni iz Hrvatske, a neslužbene informacije iz Ministarstva prometa, mora i infrastrukture govore kako ta institucija od Slovenaca na tu temu nije ni primila nikakav dopis.

Nama to “nije u fokusu”

Osim toga, neslužbeni je stav da su Hrvati ipak skloniji odabiru letnog načina računanja vremena, ponajviše zato što ovaj sastav više pogoduje grani turizma koji se u Hrvatskoj i dalje većinom svodi na “sunce i more”.

“Još uvek nismo odradili nikakve službene konsultacije s Ministarstvom turizma, ali neslužbene su poruke da bi nam više odgovarao letni sastav. Trenutno nam ova tema baš i nije bila u fokusu, ali moguće je da ćemo zagovarati suprotno od onoga što očito zagovaraju naši susedi Slovenci”, neslužbeno kažu iz Ministarstva saobraćaja.

Baš kao što bi letno računanje vremena navodno bilo primereno za domaći turizam, jednaki argument u prilog zimskom računanju vremena imaju naše komšije Slovenci koji su, više nego po suncu i moru, poznatiji po zimskim turističkim programima, zdravstvenom i velnes turizmu.

Preporuka Evropskog parlamenta po tom je pitanju svakako da se susedne zemlje međusobno dogovore kako pripadanje različitim vremenskim zonama ne bi prouzrokovalo teškoće na tržištu. Ne uspeju li međusobno pronaći neki zajednički jezik, Odbor za promet Evropskog parlamenta najverovatnije će procenjivati odabir svake države članice ponaosob, s namerom da odabir zimskog odnosno letnog računanja vremena ne uzrokuje teškoće na unutarnjem tržištu EU.

Toga su svesni i Slovenci koji su izgleda odlučili preduhitriti hrvatsku ravnodušnost prema tom važnom pitanju pa su među prvima u susedstvu stali zagovarati zimsko računanje vremena.

Ipak, napominju da su spremni da pregovaraju.

“Ako će sve susedne zemlje zadržati zimsko računanje vremena, zadržaće ga i Slovenija. No, ako će se pokazati da EU i susedi ipak žele letnje računanje vremena onda će slovenačka Vlada raspraviti o potpori ovoj odluci”, stoji u odgovoru slovenačkog Ministarstva infrastrukture Jutarnjem listu.

Brušenje odluke

Ipak, prema dobrom starom domaćem običaju, naši bi se susedi na hrvatsku odluku mogli načekati jer Vlada nema ni blizu na dnevnom redu raspravu o toj prilično važnoj temi.

“Svakako bismo stav o tome trebali doneti do kraja godine, ali Ministarstvo saobraćaja smatra da se ova odluka ne bi trebala donositi pre nego što proverimo kako “narod diše” po ovom pitanju. Ne mislimo pritom, naravno, na referendum, ali bilo bi dobro provesti svojevrsnu anketu među našim građanima”, neslužbeno kažu iz Ministarstva prometa.

Moguće je, naravno, da taj voks populi neće biti od neke velike važnosti, baš kao što, čini se, nije bio ni u slovenačkom slučaju.

Prilikom ankete, koju je na nivou Unije sprovela Evropska komisija, 56 posto Slovenaca priklonilo se letnom računanju vremena, dok je zimsko odabralo 36 posto stanovnika.

Ako se u završnici bude išlo ka ujednačenoj odluci na nivou zemalja regije, važno je napomenuti da su Mađari dosad uglavnom zagovarali letno računanje vremena, jednako kao i Austrijanci.

Kako zasad stvari stoje, EU 2021. godine ukida izmenu letnog i zimskog načina računanja vremena tako da će države članice odabrati kojoj vremenskoj zoni žele stalno da pripadaju.

One zemlje koje odaberu da zadrže zimsko računanje vremena, na njega će zauvek preći poslednje nedelje u oktobru 2021. godine.

Tu odluku još uvek formalnopravno treba da izglasa u Evropskom parlamentu, i to na temelju drafta o kojem se poslednji put glasovalo početkom ovog meseca, i to s 23 glasa za te 11 glasova protiv ukidanja.

Nakon što se u Parlamentu dogovore o konačnom predlogu legislative o ukidanju izmene zimskog i letnog računanja vremena, sledi još i rasprava s Većem ministara.

Pročitajte OVDE sve o brutalnom premlaćivanju Amerikanca u Herceg Novom.

Izvor: Jutarnji. hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Slovenija planira nove ograde na granici s Hrvatskom.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA