Najnovije

SVE LUĐI! CRNOGORSKI PREDSEDNIK UDARIO NA BEOGRAD I MOSKVU! Milo objavio "hibridni rat" Srbiji i Rusiji

Crnogorski predsednik Milo Đukanović objavio je Srbiji i Rusiji 'hibridni rat'! Ministarstvo odbrane u Podgorici saopštilo je da je pozvalo NATO pakt u pomoć jer je Crna Gora 'na meti srpskih i ruskih hibridnih napada'!?!

Milo Đukanović (Foto: predsjednik.me)

Prema ovim navodima, Crna Gora je u zapadnom vojnom savezu 'prepoznata kao zemlja pod velikim hibridnim uticajem Srbije i Rusije' i baš zbog toga u Podgoricu je stigao NATO kontrahibridni tim koji se bavi pitanjima 'sajber-odbrane'. Stručnjaci, na drugoj strani, ocenjuju da je ovo 'demonstracija sile' Podgorice i pokušaj odgovora na masovnu pobunu naroda protiv otimanja svetinja SPC u Crnoj Gori!

Klasična zamena teza

Optužbe na račun Beograda i Moskve zvanična Podgorica pominje čak i u Strategiji nacionalne bezbednosti Crne Gore, gde je 'hibridni rat' predstavljen kao novi oblik savremenog ratovanja.

- Crna Gora je u NATO prepoznata kao zemlja pod velikim hibridnim uticajem, pre svega od Srbije i Rusije. U Crnoj Gori je zato boravio NATO kontrahibridni tim, u kome su bili eksperti iz zemalja članica NATO koji se bave pitanjima strateških komunikacija, očuvanja kritične infrastrukture i sajber-odbrane - ističu u Ministarstvu odbrane Crne Gore, dok u strategiji objašnjavaju kako Srbija i Rusija deluju:

'Složeni mehanizmi hibridnog delovanja, koje može obuhvatati snažnu propagandu, sajber-napade, formiranje parainstitucija, organizacija i medija, a sve češće i mešanje u izborne procese, nameću potrebu izgradnje i unapređenja kapaciteta za suprotstavljanje i jačanje otpornosti na ovaj bezbednosni izazov', piše u ovom dokumentu.

Komentarišući ove navode, dekan Fakulteta za bezbednost Edukons Miroslav Bjegović kaže da Crna Gora i tim iz NATO imaju za cilj da optuže Srbiju i Rusiju za navodnu propagandu protiv crnogorskih zakona i mešanje u unutrašnje stvari.

- Ali zar je hibridno ratovanje ukazivanje Srbije na formiranje parainstitucija u Crnoj Gori i protivljenje otimanju imovine SPC?! Zar je hibridno ratovanje ukazivanje na zatiranje interesa srpskog naroda i svega što je srpsko?! A šta je onda zabrana emitovanja medija u Crnoj Gori poput Pinka, Hepija i RTS?! Podsetio bih da su upravo SAD izmislile pojam hibridnog ratovanja, a Tramp je jasno izjavio da nikad neće ratovati za Crnu Goru, pa neka crnogorska vlast razmisli šta radi i gde će završiti - podvlači Bjegović.

Narod rekao - dosta!

General Božidar Delić ocenjuje da je 'hibridni rat' odgovor Podgorice na narod koji je masovno ustao jer se oseća ugroženim.

- Naravno da je njihova meta uvek Beograd. Podgorica ima podršku NATO saveznika jer ni njima ne odgovara masovna pobuna naroda. Očigledno se Milo malo preračunao. Pokrao je referendum, ukinuo srpski jezik, priznao je lažnu državu Kosovo, napravio je od Srba građane drugog reda i niko ni na šta od toga skoro da nije reagovao. Međutim, sada kada je udario na svetinje i veru, narod je rekao - dosta! Nema nikakvog hibridnog ratovanja, reakcije iz Beograda su čak i previše odmerene - zaključuje Delić.

Britanci uz Mila!

Ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Alison Kemp izjavila je u razgovoru sa Milom Đukanovićem da je Podgorica apsolutno imala suvereno pravo da donese 'zakon o slobodi veroispovesti', a da je sada fokus na njegovoj implementaciji.

- Crna Gora može računati na podršku Ujedinjenog Kraljevstva u borbi protiv malignih uticaja - istakla je Kempova.

Vučić: Sa Milom ću o SPC možda pričati u Izraelu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da nije saglasan s argumentacijom koju je Milo Đukanović izneo oko suštine 'zakona o slobodi veroispovesti' i njegove primene, najavivši mogućnost da sa crnogorskim predsednikom razgovara o tome u Izraelu, gde će boraviti na obeležavanju 75. godišnjice oslobađanja Aušvica.

- Nisam saglasan s argumentacijom oko suštine zakona. Ne zato što imam pravo da se mešam u unutrašnje stvari Crne Gore, već što se tiče srpskog naroda i naše kulturne i istorijske baštine. Mislim da niko ne želi eskalaciju nasilja - naglasio je Vučić.

31. marta 2020. Kosovo će prestati da postoji! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA