Najnovije

ANTISRPSKO LUDILO! Diktator Milo naredio policiji da pred izbore hapsi birače koji su protiv njega?

Kako su objavili mediji, zakon u Crnoj Gori, koji se dosad nije primenjivao, predviđa drakonske kazne za građane koji borave u inostranstvu duže od 90 dana, a koji imaju i prebivalište u Crnoj Gori, pa kao takvi izađu na glasanje. Milov režim primenom ovog zakona želi da spreči sve pristalice opozicije koje zbog posla ili školovanja borave u Srbiji da glasaju na izborima 30. avgusta.

Milo Đukanović (Foto: Jutjub/Pravda)

Strah od glasova

Prema ovim navodima, zakon koji se dosad nikada nije primenjivao predviđa zatvorske i novčane kazne "za manipulaciju i zloupotrebu mesta prebivališta"!?

"Kaznom zatvora do jedne godine kazniće se za krivično delo po članu 21, koji glasi da će se kazniti svako ko da netačne podatke o prebivalištu i biračkom pravu za sebe ili drugog. Po članu 36 novčanom kaznom u iznosu od 30 evra do 200 evra kazniće se za prekršaj fizičko lice ako u roku od osam dana ne podnese prijavu prebivališta, prijavu promene prebivališta, odnosno adrese, prijavu o odlasku u drugu državu i prijavu povratka iz druge države, kao i ako prijavu boravišta ne podnese u roku od 24 časa od dolaska u boravište ili ne odjavi boravište pre odlaska", piše u zakonu koji milogorci planiraju da zloupotrebe.

Komentarišući ove navode, istraživač Instituta za evropske studije Rajko Petrović kaže da Đukanovićeva vlast pokušava da sporni izborni zakon primeni selektivno i u službi vladajuće oligarhije.

- Civilizacijsko i demokratsko dostignuće jeste da svako ko ima državljanstvo odnosno prebivalište u nekoj zemlji ima i pravo glasa u njoj. Vlast u Crnoj Gori pokušava da ograniči ovo fundamentalno pravo građanina. Jasno je da to čini zbog straha od glasova hiljada državljana Crne Gore koji rade i studiraju u Srbiji, a koji su mahom protiv aktuelnog režima. Da je reč o političkoj manipulaciji, svedoči i podatak da im glasovi Bošnjaka i Albanaca iz inostranstva nisu smetali kad su na referendumu 2006. godine bili tas na vagi koji je prevagnuo na stranu crnogorske nezavisnosti - naglašava Petrović.

Gojko Raičević, glavni i odgovorni urednik portala IN4S, ističe da već trideset godina Đukanović naočigled svetske javnosti krade izbore.

- Najtragičnija krađa je bila referendumska. Đukanović je pokrao čak i popisne rezultate. Očekivano je da će u situaciji afirmisanja ustaške politike i nasrtaja na SPC učiniti svaku niskost da i ove izbore nekom mutljavinom dobije. To bi mu otvorilo mogućnost da dovrši proces krađe crkvene imovine - objašnjava Raičević.

Ozbiljan problem

Glavni urednik portala "Borba" Dražen Živković, na drugoj strani, ocenjuje da ovaj zakon može i da naškodi Milu i režimu.

- Došli smo u paradoksalnu situaciju da sudbinu građana Crne Gore na svim izborima dosad odlučuju ljudi koji ne žive ovde, nego samo na dan izbora dođu da zaokruže DPS i uveče se vrate nazad u zemlje u kojima žive. Mnogi iz dijaspore su se sad prepali da će biti evidentirani njihovi dolasci i da će krivično odgovarati. Zato je DPS u nikada ozbiljnim problemima pred ove izbore - zaključuje Živković.

Američka vojska napušta Nemačku, jedan deo kreće prema Rusiji! Više o tome OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA