Najnovije

OVO JE ŽIVA NOĆNA MORA: Gubitak za celu civilizaciju

Prošlo je 10 godina od početka rata u Siriji koji traje i danas. U sukobu koji je počeo na talasu promena koje je sa sobom nosilo “Arapsko proleće” život je izgubilo više od 380.000 hiljada ljudi, razoreni su čitavi gradovi, a u borbe su uvučene i druge zemlje.

Sirija (Foto: Jutjub)

Kako Sirija izgleda nakon decenije rata, ispričao je Gojko Kekić za Radio Novi Sad.

U tom periodu, Sirija je od najbogatije zemlje u regionu pretvorena u zemlju gde 80 odsto stanovnika živi ispod granice siromaštva.

Svoje domove je napustilo više od polovine od ukupno 22 miliona stanovnika koliko je bilo pre rata. U izgnanstvu je rođeno milion sirijskih izbegličkih beba.

U poslednjih godinu dana, humanitarna kriza je i veća jer joj se pridodala ekonomska, jer je cena sirijske valute pala a cena hrane dostigla istorijske visine.

"Situacija u Siriji ostaje živa noćna mora" rekao je generalni sekretar UN Anotonio Gutereš na zasedanju SB UN.

"U Siriji, iako je Kalifat savladan još 2017 godine, postoje i dalje ostaci Islamske države te povremeno dolazi do bombardovanja zemalja neposredno uključenih u događaje, Rusa, Amerikanaca, Izraela i Turske" izjavio je diplomata Dragan Bisenić za RNS te zaključuje da u Siriji još uvek ne postoje dovoljni uslovi da se društvo obnovi.

Ono što neće uspeti da se revitalizuje to je kompletna bogata kulturno-istorijska baština koja datira u periodu od pet milenijuma, uključujući drevni grad Palmira, koju su islamski militanti namerno srušili. Takođe su opkljačkani i mnogi vredni artefakti.

Ovo jeste gubitak ne samo Sirijaca već je udarac za celokupnu svetsku civilizaciju.

Kako Iran testira dronove na džihadistima, saznajte OVDE.

Izvor: RTV

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA