Najnovije

Šta će biti sa Balkanskim tokom i isporukama ruskog gasa Srbiji?

Ruski "Gasprom" je potpuno obustavio isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj jer nisu platili u rubljama. To ne utiče na snabdevanje Srbije gasom, tvrdi resorno ministarstvo. Evropska unija najavljuje zajednički odgovor.

Gasovod (Foto: RIA Novosti)

Iako sa više od deset milijardi kubnih metara ruskog gasa pokriva polovinu potreba, Poljska je više puta ponovila da ga neće plaćati u rubljama i da ne planira da produži gasni ugovor sa "Gaspromom".


Iako sa više od deset milijardi kubnih metara ruskog gasa pokriva polovinu potreba, Poljska je više puta ponovila da ga neće plaćati u rubljama i da ne planira da produži gasni ugovor sa "Gaspromom".

Pripremila Marija Mitrović
Tvrdi da ima dovoljno alternativnih izvora uključujući morski tečni prirodni gas.

"Poljska se pripremala za diverzifikaciju snabdevanja gasom. Čak i pre nego što se pusti Baltički gasovod, moći ćemo da zaštitimo našu privredu, domaćinstva, ljude od poteza Rusije", kaže poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Bugarski ministar energetike Aleksandar Nikolov rekao je da je Rusiji plaćen gas za april i da je zaustavljanje isporuke kršenje ugovora sa "Gaspromom". On je izjavio da ima zaliha za najmanje mesec dana.

"Bugarska je lojalan partner Srbiji i Mađarskoj. Kada budemo imali priliku pomoći ćemo svim našim susedima. Preispitaće se mogući rizici. To ne znači da bismo veštački stvarali poremećaje u susednim državama", kaže Aleksandar Nikolov, ministar energetike Bugarske.

Uprkos uveravanjima Nikolova premijer Kiril Petkov je rekao da Sofija razmatra sve ugovore s "Gaspromom", uključujući i tranzit ruskog gasa za Srbiju i Mađarsku. Premijerka Ana Brnabić, međutim, kaže da nije zabrinuta.

"Mi smo uložili preko milijardu evra u taj gasovod. Pritom smo platili taj gas. To je naš gas, imamo ugovor o snabdevanju sa Ruskom Federacijom. Da, desilo se da prolazi kroz Bugarsku. Bugarska ima svoje probleme. Problemi Bugarske nisu naši problemi", kaže Brnabićeva.

U Srbiju Balkanskim tokom stiže redovno dogovorenih šest miliona kubnih metara gasa, znatno više od naših potreba, tako da obustava isporuke Poljskoj i Bugarskoj ne utiče na naše tržište ali se i spremamo za nepredviđene situacije, kaže resorna ministarka.

"Ono o čemu se otprilike razgovara jeste da se možda napravi produženje tog ugovora, da se ne ide na novi dugoročni ugovor, nego da samo radimo produženje do kraja ove godine", rekla je Zorana Mihajlović, ministarka energetike.

"Iz bugarske kompanije Transgas nam je potvrđeno da se gas za Srbiju i Mađarsku transportuje nesmetano. To nam je potvrđeno i iz ruskog Gasproma. Bugarski ministar energetike Nikolov mi je potvrdio da će se držati ugovora o tranzitu gasa. Nadamo se da će tako i ostati", kaže Peter Sijarto, ministar inostranih poslova Mađarske.

Iz nemačkog "Unipera", najvećeg "Gaspromovog" kupca, kažu da je pronađeno rešenje za plaćanje ruskog gasa, prihvatljivo za obe strane. Sledeće plaćanje je krajem maja.

"Prekid isporuke ruske energije značio bi smanjenje nemačke proizvodnje za 5 odsto, tako da to u suštini znači recesiju. Vidimo da je taj rizik stvaran", kaže Kristijan Ševing iz Dojče banke.

Predstavnici bugarske Vlade sutra će u Briselu sa evropskim zvaničnicima razgovarati o aktuelnoj situaciji.

"Najnoviji agresivni potez Rusije je još jedan veoma oštar podsetnik da moramo da radimo sa pouzdanim partnerima i da gradimo našu energetsku nezavisnost. Pozdravljamo planove Francuske da što pre sazovu sastanak ministara energetike EU", rekla je Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije.

"Gasprom" je upozorio da će prekinuti isporuke ukoliko Poljska i Bugarska koje su tranzitne zemlje za Nemačku, Mađarsku i Srbiju, budu ilegalno izvlačili gas.

O situaciji u Mariupolju pročitajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA