Najnovije

Ruska Pravoslavna Crkva priznala Makedonsku Pravoslavnu Crkvu - Ohridsku Arhiepiskopiju

Dana 25. avgusta 2022. godine, na zasedanju Sveštenog Sinoda Ruske Pravoslavne Crkve, razmotreno je saopštenje NJegove Svetosti Patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila, da je Srpska Pravoslavna Crkva darovala autokefaliju Makedonskoj Pravoslavnoj Crkvi - Ohridskoj Arhiepiskopiji.

Ohrid (Foto: Pixabay)

Sinod Ruske Pravoslavne Crkve je doneo odluku da zablagodari Gospodu Bogu što je pitanje statusa Pravoslavne Crkve u Severnoj Makedoniji rešeno na osnovu kanonskih načela i da Makedonsku Pravoslavnu Crkvu - Ohridsku Arhiepiskopiju prizna kao autokefalnu sestrinsku Crkvu, a da ime njenog predstojatelja, Arhiepiskopa ohridskog i makedonskog Stefana, upiše u sveštene diptihe.

Članovi Sinoda Ruske Pravoslavne Crkve su izrazili nadu da će Makedonska Pravoslavna Crkva - Ohridska Arhiepiskopija, najmlađa u porodici autokefalnih Pravoslavnih Crkava, tvrdo čuvati svetu pravoslavnu veru čistom i neiskvarenom i verno se držati pravoslavne kanonske tradicije.

Učesnici zasedanja su takođe odlučili da o donetoj odluci Sveštenog Sinoda izveste NJegovu Svetost Patrijarha srpskog Porfirija i NJegovo Blaženstvo Arhiepiskopa ohridskog i makedonskog Stefana.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije uručio je 5. juna u Sabornoj crkvi arhiepiskopu makedonsko-ohridskom Stefanu tomos o priznanju autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve.

Koje stranke u Srbiji podržavaju Evroprajd, a koje su za zabranu istog, saznajte OVDE.

Izvor: RTV

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA