Najnovije

Protesti Srba na severu KiM: Ostajemo dok zahtevi ne budu ispunjeni

U Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, ispred zgrada lokalne samouprave, Srbi već osmi dan protestuju, tražeći da pripadnici policije napuste opštinske zgrade u koje su nasilno ušli, uvodeći albanske gradonačelnike.

U sve tri opštine pripadnike policije i zgrade opština, obezbeđuju pripadnici Kfor-a, a između njih i građana je bodljikava žica.

U Zvečanu su vojnici međunarodne mirovne misije i dalje raspoređeni i na pet raskrsnica i u samom gradu, što je bio jedan od zahteva Srpske liste i okupljenih Srba, kako bi se izbeglo da takozvana Kosovska policija prolazi u blizini okupljenih građana i eventualno izazivanje incidenata.

Srbi sa severa Kosova i Metohije traže da se policija povuče iz opštinskih zgrada u kojima se trenutno nalazi, da albanski gradonačelnici ne ulaze u te objekte, kao i da se na slobodu puste Radoš Petrović i Dušan Branković, koji su uhapšeni zbog napada na vojnike KFOR-a, iako su snimci pokazali da su uhapšeni pre početka sukoba.

Pripadnici specijalne policije takozvanog Kosova su i dalje raspoređeni na nekoliko mesta duž magistralnog puta od Kosovske Mitrovice do administrativnog prelaza Jarinje. NJihovo povlačenje sa severa Kosova i Metohije, jedan je od uslova povratka Srba u prištinske institucije.

Apelom za mir, više od 160 intelektualaca – Srba iz svih krajeva Kosova i Metohija, obratilo se međunarodnoj zajednici da hitnim merama zaustavi dalju eskalaciju nasilja i stvori uslove za mir.

Od prošlog petka traje kriza na severu Kosova i Metohije – od kada su specijalne jedinice kosovske policije zauzele objekte lokalnih samouprava.

Kako bi se smirila situacija, Evropska unija i SAD od Prištine traže održavanje novih izbora, učešće Srba na njima i formiranje Zajednice srpskih opština.

Takođe, Bela kuća je pozvala Beograd da povuče oružane snage koje su raspoređene u blizini administrativne linije i da spusti nivo borbene gotovosti, a Prištinu da omogući novoizabranim predsednicima opština da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i da povuče policijske snage iz opštinskih zgrada.

Komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuča kritikovao je Aljbina Kurtija zbog postavljanja albanskih gradonačelnika na severu Kosova i Metohije i poručio da se misija NATO-a ne može koristiti kao kišobran za jednostrane akcije, te da bi bez nje sever KiM bio "još jedno ratno žarište".

Tursko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je prvi konvoj turskih specijalaca stigao na Kosovo i Metohiju.

"Prvi konvoj komandosa našeg bataljona 65. mehanizovane pešadijske brigade, koji će služiti na Kosovu, završio je prebacivanje na Kosovo. Želimo dobre i uspešne misije našim herojskim vojnicima na Kosovu, za očuvanje mira i spokoja", navedeno je u saopštenju turskog ministarstva na Tviteru.

Današnji dan obeležiće i poseta Prištini Specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i Specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara. Ne zna se da li će nakon Prištine oni otići i na sever Kosova i Metohije.

OVO NEĆETE VIDETI U HOLIVUDSKIM FILMOVIMA, NI NA CNN: Ne, to nisu snimci iz Afrike (VIDEO)

Izvor: rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA