Najnovije

CRNOGORCI MALTRETIRAJU SRBE! TEŠKA DISKRIMINACIJA: Među zaposlenima nema Srba!

Iako su po popisu iz 2011. godine Srbi u Crnoj Gori druga po brojnosti nacionalna zajednica (28 odsto), u državnim ustanovama jedva da se može naći zaposleni pripadnik ove nacije.

Crna Gora (Foto: Jutjub)

Na to je nedavno ukazao i predsednik Srpskog nacionalnog saveta dr Momčilo Vuksanović koji je obavestio šefa Delegacije EU u Crnoj Gori Aiva Orava, ali i na druge probleme kroz koje prolazi srpski narod u 21. veku.

Dokaze o diskriminaciji Srba u Crnoj Gori izneo je i predsednik mirovnog pokreta "Ne u rat - ne u NATO" i novinar Gojko Raičević, koji tvrdi da su oni "državni projekat, jer se nalaze i u zvaničnom dokumentu Vlade Crne Gore".

- Taj dokument se zove "Informacija o zastupljenosti manjinskih naroda i drugih manjinskih zajednica u državnim organima, organima državne uprave, lokalnim upravama i državnom tužilaštvu". Objavilo ga je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava 2015. godine, a danas je stanje još gore - saopštio je Raičević.

- U Apelacionom sudu među 27 zaposlenih Srba nema, kao ni u Upravnom sudu gde je angažovan 21 stručnjak. Ista je situacija i u Vrhovnom sudu gde među 46 zaposlenih Srba nema, dok u Ustavnom sudu imamo jednog od 32 radno angažovanih ljudi.

- Dakle, među 126 zaposlenih u crnogorskim sudovima radi samo jedan Srbin! A ovome treba dodati Veće za prekršaje, u kojem je zaposleno 22, ali takođe nema nijednog Srbina, pa Vrhovno državno tužilaštvo gde su od 34 zaposlenih, dvoje Srbi, dok u Osnovnom sudu na Cetinju među 22 zaposlena imamo jednog Srbina.

- Bez takvog iznenađenja su osnovni sudovi u Plavu, Rožajama, Danilovgradu. U Privrednom sudu u Podgorici je 39 zaposlenih, i samo jedan je Srbin.

Šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta Milutin Đukanović pitao je ministra pravde Zorana Pažina kakva je zaista nacionalna struktura sudija u Crnoj Gori.

- Na delu je teška diskriminacija srpskog naroda po svim osnovama - verskoj, nacionalnoj, jezičkoj, a kada je reč o zapošljavanju Srba, tu je situacija alarmantna. Uporno od vlasti slušamo priču da nije bitno ko je koje nacije, vere ili kojim jezikom govori, već je za to najvažnija stručnost.

- Po toj logici ispada da su Srbi neobrazovani, da nisu stručni, jer drugačije se ne može ta situacija objasniti. Očigledno, Srbima se nudi nacistički koncept - budite nacionalni Crnogorci i onda ćete imati neku šansu - kategoričan je Đukanović.

Ministar pravde tvrdi da izbor nosilaca pravosudnih funkcija ne zavisi od njihove etničke, nacionalne ili verske pripadnosti.

- Crna Gora je po Ustavu građanska država, a prilikom izbora kandidata se ne postavlja pitanje koje su nacije. Ne postoji obaveza sudija da se izjašnjavaju nacionalno. Uveren sam da među sudijama ima i onih koji su srpske nacionalnosti - izjavio je Pažin.

I vlada bez Srba

U generalnom sekretarijatu Vlade Crne Gore među 106 zaposlenih nema Srba, takođe ni u ministarstvima nauke, rada i socijalnog staranja, pravde.

- Izdvajam ministarstva sa po jednim Srbinom poput ministarstava spoljnih poslova, kulture, zdravlja, za ljudska i manjinska prava. Takođe, niko od 18 zaposlenih u instituciji Zaštitnika ljudskih prava nije srpske nacionalnosti - navodi Raičević.

Crna Gora je u kandžama korucije! Potonuli su u kriminal! Više o tome OVDE.

Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS